Het huis

 

Monumentaal en klimaatneutraal leven

Dit is een beschrijving van het het huis Havenpark 29 Zierikzee, Rijksmonument, vroeger een kantoor zoals van een architect, een makelaar, het VVV en later software-ontwikkeling, in de 18e eeuw een 'bediendenwoning'.

 

Aangetroffen
Het bestaande pand bestond uit, van voor naar achter: een voorkamer 10 x 3m, een vierkant trappenhuis, een inpandige kamer 6 x 3m. Aan de achterkant aangebouwd was een inpandige wc, keuken en douche. Het huidige tuintje 6 x 3m was dus overkapt.

Naast voorkamer en trappenhuis was een 12m lange gang.

Boven was een voorkamer 10 x 3m, de overloop en een zolder 6 x 3m. Daar achter was een balkon 3 x 3m, bereikbaar door uit een raam te klimmen.

Alle muren en plafonds waren met gipsplaat bekleed, behalve in het achterhuis.

De beganegrondvloeren alle van beton waren in vier niveau’s naar achteren toe steeds een stap hoger.

 

Rijksmonument

Het huis Havenpark 29 is een rijksmonument, sinds de 18e eeuw een bediendenwoning behorende bij het huis ernaast Havenpark 31. Naar verluid liet een dokter in de 18e eeuw het ruim zes meter breed pand Havenpark 31 bouwen naast dit huisje dat maar drie meter smal was. De gang voor dit smalle huis heeft hij in dat nieuwe brede pand laten maken.

Boven onze gang wonen de buren.

Hier woonde dus de koetsier en de meid. Via een poortje achterin het achterplaatsje konden ze in de grote achtertuin en het koetshuis komen, dat op de achterstraat uitkomt.

De voorkamer van dit huis met een vier meter hoog plafond is misschien de spreekkamer geweest, of een winterkamer. De voordeuren naar beide woningen zien er hetzelfde uit; dat geeft te denken dat ze beide een representatieve functie hadden.

De woning bestaat uit een achter-, midden- en voorhuis.

In het midden- en het voorhuis zijn de balken van naaldhout.

Het achterhuis in de beganegrond laat he tplafond eiken moerbalken en kinderbinten zien. In de zolder daar boven zijn eiken dakspanten van krom hout, waarvan de bomen krom gegroeid zijn. Dit deed men in de eerste plaats voor de scheepsbouw.

Daar is een oud houten wandje dat ik erg mooi vind; de toegang tot de zolderkamer de logeerkamer is via een niet meer dan 1,75m hoog deurtje. Dit wandje en deurtje is van brede delen rechtop. Wandje en deurtje zijn gehandhaafd en hersteld.

Er zijn binnen drie paneeldeuren, typisch Zeeuws met één paneel. Vanuit de gang zijn er twee verplaatst, naar de wc beneden en naar de slaapkamer boven.

 

Constructie
Het beganegrond-deel van de achtergevel is bij de recente verbouwing bijna helemaal weggehaald. Daar boven is een hardhouten balk gelegd, een azobé voormalige meerpaal. Hieronder zijn nu glasdeuren.

De gang van dit huis dus gelegen in het buurhuis. Tussen deze gang en de smalle kamer (in de zware bouwmuur tussen Havenpark 29 en 31) is de muur over zes meter lengte weggehaald. Daar boven ligt een stalen balk met hout omkleed. Hierdoor (en door een uitholling in de muur er tegenover) is de woonkamer plaatselijk verbreed van 3 meter tot ruim 4,5 meter.

Alle muren zijn wit gepleisterd, alleen die van de oorspronkelijke gang beige. Aan de overkant daarvan is een deel schoon metselwerk van grote middeleeuwse stenen. Deze beide lichte steenkleuring versterkt het effect van de verbreding.

De moderne betonvloeren beneden zijn er uit gehaald. Er is tot 50cm diep uitgegraven.  De nodige leidingen zijn op de aarde gelegd. Er is gekozen geen kruipruimte te maken, maar de ruimte vol te storten met stevig, warmte-isolerend schuimbeton. Daar op ligt vloerverwarming en een cement dekvloer. Daar op is licht eiken parket gelijmd.

 

Architectuur
De monumentale galerie tevens woonhuis is volgens een doordacht concept verbouwd en ingericht.

De achterplaats is weer open gemaakt en met oude klinkers bestraat. De muren van de plaats zijn oud en schilderachtig gebleven.

Beneden in het huis zijn de oude eiken en grenen balken van de 18e eeuw zichtbaar gemaakt door gipsplaat plafonds te slopen. Ook voor de muren zijn gipsplaat wanden weggehaald. De installaties zijn zorgvuldig weggewerkt door ze onder de vloer te maken.

Voor enkele muurdelen zijn oorspronkelijke kloostermoppen en IJssel-stenen zichtbaar gemaakt.

De keuken is modern midden in de ruimte van kamer en gang geplaatst. Koken gebeurt op een oude houten timmerwerkbank.

 

Bijzondere interieurschildering

Bij het sluiten van de luiken komt in de woonkamer een recent geschilderd strandgezicht tevoorschijn. Als het donker wordt, wonen we 'aan het strand'.

 

Lichtval
In het 3m smalle, 17m lange oorspronkelijke huis was het donker; de achteraanbouw en een trappenhuis in het midden namen het daglicht weg.
Het daglicht kan nu toetreden via:
- de vier meter hoge emiperamen aan de voorzijde
- grote openslaande glasdeuren aan de achterkant
- een nieuw dakraam boven de spiltrap
Boven de voordeur is een snijlicht. Het daglicht hiervan komt via een dubbel stel glazen binnendeuren naar binnen.

 

Trap
De bestaande stalen spiltrap is er nog, verlengd met een trede. De trap is geheel wit geschilderd. Met een zelf van buigtriplex en vuren vloerplanken gemaakte dichte design-leuning met daar op een stalen buisleuning uit de fabriek is deze oude trap opvallend modern geworden.

 

Levensloopbestendig
Met het ouder worden van de bewoners kan het gebruik van de trap een probleem worden. Dan zal het atelier niet meer in gebruik zijn, schatten wij in.

De hele beganegrondvloer is één niveau, rolstoelvriendelijk.

Waar nu het atelier is, kan dan de slaapkamer komen. De aansluitingen voor een wastafel zijn er al aangebracht.

Een goed bereikbare douche is er in de dubbelgrote wc-ruimte.

Daarmee is alles aanwezig om beneden te kunnen wonen.

 

Klimaatneutraal
De lange bouwmuren tegen buurhuizen bieden goede warmteisolatie. De kleine stukken muur en gevel zijn geïsoleerd met hennepwol. Een qua vochthuishouding bijzonder lastige plek tussen de houten wand en een halfsteens hoekje buitenmuur is met schapenwol geïsoleerd. Schapenwol is vettig en kan heel goed tegen vocht.

In de plafonds van voorhuis en middenhuis is dikke isolatie opgenomen; daar boven zijn zolderruimten onder matig geïsoleerde daken.

De zolderrkamer in het achterhuis boven is direct boven de woonkamer gelegen; in deze logeerkamer is de isolatiewaarde matig. Deze is heel soms in gebruik en dan er is eerlijk gezegd het gebruik van een elektrische convector mogelijk.

De ramen zijn voorzien van isolatieglas, één ruit per raam met daar op geplakte roeden.

De woonkamer voor is nog met enkelglas; bij donker worden gaan hier houten luiken voor.

Met dit alles is het huis redelijk energiezuinig, schatting: energielabel B.

Alle verlichting is met zuinige LED-lampen.

Er is een lucht-water-warmtepomp voor de verwarming van begane grond en doucheruimte. Boven is het behalve in de logeerkamer nooit kil. 

De elektrische stroom komt van windmolens in Zeeland, via leverancier vandebron.nl. We leven hier dus van de wind. 

Samenvattend is er geen aardgas en de verlichting, verwarming en het koken, kortom de hele energievoorziening van dit pand is all-electric op windmolens en daarmee klimaatneutraal. 

 

Nadere informatie

Ik vertel er graag meer over via luuk@yewel.nl (06) 53 23 03 84 of life, wees welkom.