KUNSTNIEUWS. 

jaargang 2018

 

For English use:  Google translate 

Magazine over kunstenaars en exposities. Wil je dit in je mailbox? Ontvang  KUNSTNIEUWS. Gratis!


het Havenpark in de mist

30 december 2018

Nieuwjaarsgroet

Hoe was 2018 voor je? Wij hadden een gezellig en leerzaam jaar.

We wensen jou en je geliefden veel schoonheid toe in het nieuwe jaar.

 

Uitnodiging
Vrijdag 4 en zaterdag 5 januari 13 - 17 uur
Dan verwelkomen we je graag voor de laatste dag met
Schilderijen van Maud Meijer en Trudy Dijkstra: 'Surrealisme aan zee'.
De sieraden van Yolande Paling en schilderijen van Eva Kruis zijn er dan en in het nieuwe jaar.

Daarna:
Op donderdag 8 februari 2019 openen we weer met 
Ena van Bockel Rivera: 'paard-schetsen, schilderijen en een beeld'

 


bij de foto: Luuk van der Werf met de kerst-oorbellen van Yolande Paling © Dirk Jan Gjeltema

14 december 2018

Expositie met kerstklokjes, voor in de oren

Ze tinkelen zachtjes als je beweegt: de kerstklokjes - zilveren oorbellen met gouden klepeltjes - van edelsmid Yolande Paling.
Ze zijn te zien tijdens de kerstexpo bij galerie Yewel aan het Havenpark 29 in Zierikzee. In dat pand combineren Paling en haar man Luuk van der Werf wonen met een atelier en galerie. Behalve sieraden zijn er schilderijen van Eva Kruis (abstract aan zee), Trudie Dijkstra (surrealistische stranden) en Maud Meijer (boerinnen aan het strand) te zien. Yewel is tot en met 5 januari open op vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.
Esme Soesman, PZC Provincale Zeeuwse Courant


Vier dingen: schilderijen van Trudy Dijkstra, Maud Meijer en Eva Kruis en de kerstoorbellen van Yolande Paling

10 december 2018

Yewel Kerst Expo

Kunst voor onder de kerstboom, een kado voor je geliefde. In de expositie bij galerie Yewel deze kerst is het te vinden, voor wie van kunst houdt. Yolande heeft zilveren oorbellen gemaakt met gouden klepeltje. Belletjes die zacht tinkelen als je beweegt. Er zijn schilderijen van Eva Kruis: abstract aan zee, van Trudie Dijkstra: surrealistische stranden en van Maud Meijer: boerinnen aan het strand. Van elk werk is er maar één gemaakt (of een paar).
Open op vrijdag en zaterdag 13 - 17 uur (en op afspraak) tot en met 5 januari 2019, dan gaat Yewel een paar weken dicht.


Schilderij van Eva Kruis

29 november 2018

Zeeland-art in blauw en wit

Tot en met 5 januari 2019 exposeert Eva Kruis bij YEWEL. Eva woont in Almere niet ver van het Gooimeer. Dit meer tussen het oude land en het nieuwe Flevoland lijkt in zekere zin op de bedwongen zeearmen tussen onze Zeeuwse eilanden. En Eva is in Zeeland geweest. Logerend in Den Osse schilderde ze het Grevelingenmeer op haar eigen frisse, abstracte wijze. 

Ook de autodidact Maud Meijer en de fijnschilder Trudy Dijkstra zijn er nog met 'Surrealisme aan zee'.


Schilderij 'Pose' van Ena van Bockel

5 november 2018

Expositie Zeeuwse Knollen

Deze winter gaan we schilderijen exposeren van paarden, Zeeuwse Knollen: inkt en aquarel op zijde van Ena van Bockel Rivera. Zij portretteert deze kolossen als monumenten in het landschap. Ena is in Puerto Rico geboren en getogen en ze heeft daar de kunstacademie gedaan. Nu woont en werkt ze in Zeeland.
De schilderijen van Ena, maar ook schetsen en beelden komen bij ons tijdens de Straô, het jaarlijks terugkerende boerenfeest op het eiland Schouwen. Straorijden (in zee, brrr...) wordt gedaan bij Burgh-Haamstede, Ellemeet, Noordwelle, Renesse, Scharendijke en Serooskerke op de zaterdagen 9 februari t/m 16 maart 2019.


Trudy Dijkstra achter haar ezel

6 oktober 2018

Trudy Dijkstra op bezoek

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober was kunstenaar Trudy Dijkstra hier om haar schilderijen te brengen. Ze logeerde met man Ron drie huizen naast ons in het Job Baster Appartement, zie www.jobbaster.nl en dat met veel plezier. 
Het inrichten van de expositie was heel gezellig en een uitdaging want Trudy weet precies wat ze wil. Het is de moeite waard; deze schilderijen zijn heel precies gemaakt! Met de smaakvolle lijst met zilveren rand is elk van deze schilderijen een heel compleet cadeau, mooi om te geven.


Schilderijen van Maud Meijer en Trudy Dijkstra

17 september 2018

Surrealisme aan zee

Van 18 oktober tot 16 november 2018 exposeert YEWEL schilderijen van Maud Meijer en Trudy Dijkstra.
Trudy is fijnschilder in hart en nieren en ze werkt met olieverf op paneel. Centraal in haar werken staan dieren, soms aangevuld met stillevens. De voorstelling als geheel klopt niet, waardoor een bijzondere sfeer ontstaat. Sinds mei 2017 is voor haar het magisch realisme begonnen. Magisch realisme maakt het voor Trudy mogelijk de werkelijkheid te verbinden met een andere werkelijkheid waardoor droombeelden ontstaan.
Maud maakt stemmige doeken, zeegezichten waar mensen naar staan te kijken, meest Zeeuwse vrouwen. Mauds vader was kunstschilder autodidact, net als Maud zelf. Hij leerde haar de technieken van olieverf. Ze gebruikt zachte tinten waardoor de schilderijen een rustige uitstraling hebben, maar heeft ook met andere materialen gewerkt zoals bijster, acryl en aquarel. Maar olieverf heeft de voorkeur.
Yolande Paling is er als altijd met sieraden.


Halssierraad 'Ladder' van Yolande Paling

7 september 2018

Ladders

Yolande heeft een nieuwe set sieraden: de ladders. Je kunt ze met elkaar gebruiken. Zo hebben we een halssieraad (foto) met ladders met huisje en de zon, goud met zilver 50mm lang met staalkabeltje  195,- 

Dit halssieraad weegt verrassend weinig, het zit prettig.

We hebben deze set nu enkele weken. Ladders associëren met hogerop komen, iets bereiken. Ook het thema reizen noemen bezoekers. Opvallend. Bij het huisje dacht iemand aan hoog water en dat je veilig bent in een huis op palen. Ladders wekken emotie op hebben we gemerkt.

 


Schilderij 'Fish' van Saskia Weerepas

3 september 2018

Wil jij Fish?

Steeds zijn we op zoek naar kunst waar je blij van wordt, die je wilt hebben. Zo kwamen we Saskia Weerepas tegen. Ze schildert met olieverf al dan niet afgewerkt met transparante epoxy. Er staan een paar woorden bij, in het Engels, Italiaans, Spaans en zo. We overwegen volgend jaar werk van Saskia te exposeren; wat vind jij? Wil jij dit soort Fish?

Saskia houdt niet van quasi diepzinnige verklaringen over haar schilderkunst. Zij schildert omdat ze er bevrediging in vindt en zij hoopt iets van passie over te kunnen brengen op de toeschouwer. 


Schilderij 'De Hatert' van Roos van Dijk

3 september 2018

De Hatert

In deze organische vorm wonen mensen! Dit is van beton en het staat in Nijmegen. Toen ik het helemaal zag, gebeurde er iets unieks met me. Roos van Dijk beperkte zich tot een deel van het gebouw. Ze zag er genoeg in om er een schilderij van te maken. Met een flinke plons blauwe verf er over, dat wel. Het is groot, dit doek.

Tegenwoordig maakt Roos weer andere dingen, maar daarover later. Het zal deze winter allemaal bij YEWEL te zien zijn.


Voorbeeld van een schilderij, particulier bezit

30 augustus 2018

Oproep aan kunstenaars

We hebben dit schilderij in ons bezit, maar het is niet te koop. Veel mensen vinden het mooi en ze vragen wat het kost. Dus denk ik, dit soort schilderijen kan interessant zijn. De kunstenaar hiervan kan niet meer leveren. Daarom, ben je of ken je iemand die in deze stijl schildert? Laat dan eens van je horen. Ik denk dat wij er markt voor hebben.

 


27 augustus 2018
Gratis kunstfeest met diner!
Yewel verloot vrijkaarten à 25,- voor de VIP PREVIEW, de officiële opening van kunstbeurs ADAF 2018 onder de lezers van onze nieuwsbrief KUNSTNIEUWS. Deze VIP PREVIEW met een heerlijke warme maaltijd is op vrijdag 12 oktober van 17:00 tot 21:00 uur in Amsterdam. Wij van YEWEL zijn er dan ook als VIP; die dag is onze galerie gesloten. Wij (en jij misschien) gaan daar als eerste genieten van meer dan 1.500 kunstwerken van ruim150 kunstenaars uit 10 landen.
Wil je bij deze VIP PREVIEW zijn? Mail dan naar luuk@yewel.nl tenminste het woord 'VIP'
De verloting is tijdens onze vernissage op 6 oktober.
Deze 8ste editie van de Annual Dutch Art Fair ADAF 2018 vindt plaats op 12, 13 en 14 oktober 2018 in het World Fashion Centre in Amsterdam.

20 augustus 2018

Colorfield Performance

Dit weekend hebben we De Reuzen in Leeuwarden gezien. Daarna zijn we bij de Friese stad Sloten geweest. Daar is The Colorfield Performance 2018, een veld met honderden schilderijen. Er zijn 499 vierkante panelen opgesteld. De meeste zijn beschilderd en een paar mensen werkten er aan toen wij er waren. De kunstenaars van dit festijn komen uit 14 Europese landen. De bedoeling is dat iemand in één dag ter plekke een paneel beschildert. Maar een druk penselende vrouw vertelde dat ze terug gekomen was omdat ze het nog niet goed genoeg vond. Sommigen hebben er meer gemaakt. Dagelijks open 9:30 - 19:00 uur tot 1 oktober 2018. Toegang gratis.

In Sloten smaakte de warme wafel met slagroom en kersen goed bij de koffie.


20 augustus 2018

Ontmoet Evelien en Louky

Zaterdag aanstaande 25 augustus (tijdens de Havendagen Zierikzee) komen de kunstenaars Evelien Hullekes en Louky Scheltema naar galerie YEWEL. Dan kun je ze ontmoeten. Ze zijn heel verschillend.

Evelien is autodidact en een bekende Zierikzeeënaarse, die regelmatig zaterdags op Plein Montmartre in Zierikzee zit te schilderen. Evelien is goed in het schilderen van dieren zoals meeuwen en mussen, maar een landschap of portret maakt ze ook.

Louky is eigenlijk de eerste echte!.. met een kunstacademie-diploma die bij Yewel exposeert. Een veelzijdig kunstenaar. Vriendinnen zeiden bij de aanvang van onze expositie: "Ga je er met je glas naartoe?" Maar wij wilden alleen haar schilderijen. Zonde eigenlijk. Haar productie in glasobjecten is enorm. Zo maakt ze ruimtelijk glaswerk, plat, schalen, vazen. Maar installaties maakt ze ook, van verschillende materialen. En Louky is specialist in het schilderen van portretten; daar geeft ze les in. 

Beide kunstenaars nemen ander werk mee, dat we nu nog niet in expositie hebben.


Glaskunst 'Vloot' van Wilma Kubbinga

13 augustus 2018

Ontmoet Wilma Kubbinga

Vrijdag aanstaande 17 augustus is Wilma in onze galerie, de glaskunstenaar. We hebben haar gevraagd de oven mee te nemen zodat ze glaswerk kan maken waar je bij staat. Maar daarvoor is die oven te zwaar, zegt ze. Droom je van je eigen idee in glas? Dan maakt Wilma dat voor je! maar dan binnen een paar dagen.

Zaterdag 18 augustus zijn we gesloten, even weg. 

Op 23, 24 & 25 augustus 2018 zijn de Havendagen Zierikzee, dan is het feest; daarover later meer.


11 augustus 2018

Garnalenvisser

Vandaag, zo maar ineens op een zaterdag in augustus komt Evelien met haar nieuwste werk: de garnalenvisser. Gisteren afgemaakt. Arme boeren gingen 's winters met hun dieren de zee in op die manier iets bij te verdienen. Door de jaren heen werden de vangsten steeds geringer en ging men grotere netten gebruiken, daarom ging men ertoe over sterke koudbloed paarden te gebruiken. Heden ten dage gebruikt men in Oostduinkerke Belgische trekpaarden; mogelijk is dit de enige plek ter wereld waar nog op deze manier gevist wordt. Het aantal paardenvissers heeft altijd sterk geschommeld. In 1940 waren het er veertig, in 1968 nog slechts zeven. Anno 2014 zijn er twaalf paardenvissers in Oostduinkerke. (bron Wikipedia)
Nu te koop, 50 x 60 cm acryl op doek  330,-


5 augustus 2018

Zwemmen in de Oosterschelde
Dit schilderij komt deze winter in onze galerie. We kijken steeds vooruit. Het is 40 x 50 cm pastelkrijt op papier door Frans Hage, in Zierikzee geboren en getogen en na de kunstacademie in Groningen gebleven. Maar in de zomer is hij vaak weken lang met zijn racefiets hier. Frans doet er een lijst om en glas er voor.
Zeeland heeft vele gezichten zoals strand en duinen maar ook dijken en windmolens, zeilboten en vrachtschepen, dorpen en stadjes en vooral veel vlak land waar het meeste te beleven is aan de horizonten. Al die Zeeland-gezichten zien we in onze schilderijen. We wonen ‘in vakantieland’ en hier voelen we ons vaak thuis-toerist. In onze eigen omgeving doen we inspiratie op voor de keuze van onze kunst: Zeeland-Art.
Vandaag ging ik met mijn geliefde Yolande en vrienden zwemmen ‘met hoog water’ in de Oosterschelde, ooit dé Schelde want de middeleeuwse schipper voer van Antwerpen via Zierikzee naar de Noordzee. Waar nu pleziervaart is, zag je vroeger vooral vracht- en vissersschepen.
De fietstocht in de stralende zon ging door Zierikzee, door een tunneltje uit 1960 en langs de weg die naar de Zeelandbrug leidt. Het laatste stuk over het fietspad langs de Oosterschelde is een aanrader. Een heerlijk vlakke fietsweg is het, tussen de dijk omhoog met gras en de schuinte omlaag met stenen, door ingenieurs ontworpen keien die de golven kunnen weerstaan bij nacht en ontij.
De slanke witte windmolens draaien hun wieken rustig en krachtig rond, met een zacht suizen. Aan de horizon zeilboten, de scheepswerf bij Kats en de televisietoren in Goes. De Zeelandbrug stond open. Ik zag de dikke toren, de Zuidhavenpoort en onze oude betonnen graansilo.
Bij de trap hadden we met onze vrienden afgesproken. Er stond één fiets van een zwemmer. Omkleden op deze plek gebeurt in alle openheid, terwijl er behalve een paar fietsers niemand te zien is. En zo stonden we bij stralend weer bibberend tot de knieën in het water. Even doorbijten en dan de duik, de eerste koude duik, waarna het altijd lekker fris voelt.
Bij het zwemmen voel je dan af en toe warme stukken water langskomen. Flarden wier en een langsdrijvend krabbetje lieten me zien dat ik in de natuur was. Verder leek het water schoon, schoner dan aan het Noordzeestrand. We zwommen best ver. Dat voelde veilig omdat er hier in een baai nooit veel stroming is en op het moment van hoog water nog minder.
En dan stonden we weer op de dijk, in de frisse wind, met een gezond gevoel zo na deze lichaamsbeweging. Het terug fietsen voelt altijd anders en ziet er anders uit dan de heenweg.


30 juli 2018

Ontmoet Maryanne 

We hebben in onze galerie op dit moment vier kunstenaars te gast en één daarvan is Maryanne van Winden, bekend met de 'Doeken van Yan'. Haar frisse, grappige olieverfschilderijen bij ons aan de muur trekken flink de aandacht. En Yan gaat zelf komen!

Vrijdag aanstaande 3 augustus kun je de kunstenaar achter al deze vrolijkheid ontmoeten. En ze neemt nieuw werk mee. Die dag kun je meer Doeken van Yan in onze galerie bewonderen. In de weken daarna krijg je de kans voor Ontmoetingen met andere kunstenaars. Nader bericht volgt...

Deze expositie is open op donderdag, vrijdag en zaterdag 10 - 17 uur, met als laatste dag zaterdag 8 september. 


21 juli 2018

Schouws meisje

Dit schilderij van Evelien Hullekes had al een naam: 'Vuurtoren by the sea' omdat het de poster uit 2015 is van het Vlissingse festival Film by the sea. De vuurtoren staat op ons eiland Schouwen in het dorpje Nieuw-Haamstede. Evelien heeft de poster nageschilderd maar op haar eigen manier. Het gefotografeerde meisje van de poster knijpt wat met de ogen tegen de zon of tegen een lamp. Het meisje dat Evelien schilderde kon de ogen gewoon wijd open zetten. Die vrijheid hebben schildermeisjes. Haar houding lijkt ook nog wat trotser. De precisie is hoog. De haren, het gezicht, ze zijn heel fijn geschilderd.

olieverf op doek 70 x 60 cm

 


18 juli 2018

Aanwinst

Er is een nieuwe meeuw van Wilma Kubbinga gekomen. Vers gemaakt met een oven op bijna 1.000 graden en dat met die hitte deze dagen. De techniek heet 'glasfusion' en materialen hiervoor komen van de groothandel Zierikzee glasatelier, dus in ons eigen stadje. 
Kijk eens goed naar deze meeuw. Misschien lijkt die meer op een andere soort vogel. Als je daar een mening over hebt, reageer gerust!

Glasobject 40 x 35, op houten voet totaal 85 x 35 cm

 


15 juli 2018

Aanwinst

Louky Scheltema heeft een nieuw doek gebracht en het heet: 'Nieuwjaarsduik'. Deze man en vrouw dralen nog even voordat ze echt de zee in gaan. Moedig vind ik ze, met die kou.

Acryl op canvas 80 x 80 cm

 


10 juli 2018

Visjes 

Ze is op haar heel eigen manier aantrekkelijk. Een vrolijke vrouw is het, een beetje te dik en met een opvallend gebit. Schort voor, korte mouwen. En dat in Zeeuwse stijl, maar van welk eiland? van welke kerk? Ze kan zo aan de slag met mes en pan. Dat gaat goed smaken denk ik…

Van Maryanne van Winden, olieverf op doek 80 x120 cm

 


7 juli 2018

Een nieuw ontwerp sieraad

Yolande werkt aan een schelpen-serie. Of vind je het een slakkenhuis? Dat vinden wij helemaal niet erg. Er zijn nu halssieraden met een kleine schelp en met een grote schelp (foto) van zilver aan een roestvrij staalkabel. Ook oorbellen met kleine schelpjes en zelfs een ring heeft ze er mee gemaakt. Misschien volgen er meer in deze serie, spannend...

Zilver rond ongeveer 25 mm, aan roestvrijstaal kabeltje

 


30 juni 2018

YEWEL op de Kunstroute in het Havenkwartier van Zierikzee

Wij verkopen ZEELAND-ART. Alles wat we hebben past in Zeeland; zie de foto’s hieronder.
Vandaag zijn we open. Morgen zondag 1 juli, de eerste zondag van de maand openen we ook. Dan wordt de Kunstroute in het Havenkwartier van Zierikzee weer gehouden. Van 13:00 tot 17:00 uur staat de deur open bij:
Galerie KOS van Chris Grinwis en Carla van Wersch, Verrenieuwstraat 32, schilderijen en beeldhouwwerk
Galerie YEWEL van Luuk van der Werf en edelsmid Yolande Paling, Havenpark 29, unieke sieraden en meer kunst
Galerie en Theeschenkerij "De Theetap" van Caroline van der Niet, Havenpark 20; expositie wandobjecten van vilt van Zeeuwse schapen, gemaakt door Stokpaard (tot 16:00 uur)
't Lange Uus, Havenpark 28, met duo-presentatie schilderijen van Peter van Zoetendaal en Marjon de Man en beelden van Lee-Anne van den Brand en Paula Withagen
Charlotte Beunders, Korte Groendal 16, werk in grafische techniek en olieverf, geïnspireerd door duikervaringen
Harry Koster en Birgit Schwesig in Het Paddehuis, Korte Groendal 13, schilderijen;
Saskia Eggink, Drukkunst, Sint Jacobsstraat 1, etstechniek en vintage
Schilderclub "Tussen de Havens" in het Sint Jacobshofje, Sint Domusstraat 51-53, schilderijen en beeldende kunst
Galerie BuB-Art van Barbara van der Steen, Sint Domusstraat 58, microscopische fotografie en gastexposanten met keramiek
ook geopend is het Cameramuseum, Visstraat 12, waar men in klederdracht op de foto kan.


20 juni 2018

Onze tweede expositie

We hebben weer drie maanden andere werken aan de muren en op sokkels: ingetogen vogels, dromerige stranden met mensen en een hond, vrolijke Zeeuwse vrouwen en overal kleurig glaswerk. We genieten van de belangstelling.

 


2 juni 2018
De tweede expositie juni, juli, augustus

We hadden een leuke vernissage, de opening van onze tweede expositie, met werk van de kunstenaars Evelien Hullekes, Louky Scheltema, Maryanne van Winden en Wilma Kubbinga en natuurlijk Yolande Paling.

De plaatselijk bekende spreker en kunstschilder Leen Tiebout droeg enkele van zijn hilarische gedichten voor.

Ook grafisch ontwerper van de YEWEL-huisstijl tevens kunstschilder Patricia Vermunt sprak een woordje.

De kunstenaars brachten heerlijke hapjes mee.


14 april 2018

Twee nieuwe werken

van Sil van Mil
'Sientje 3' / 'Toos 12'
90 x 90 / 90 x 60 cm olieverf op doek

 


2 april 2018

Nieuw schilderij

Van Sil van Mil: 'met de zee in huis vallen',
70 x 200 cm olieverf op doek (op een sterk aluminium frame)

Het heeft twee dagen buiten gehangen (alleen overdag natuurlijk) omdat het nog sterk rook. En om onze galerie beter zichtbaar te maken natuurlijk.

 


1 april 2018

Verkocht!

Gisteren lekker druk geweest en goed verkocht! Wij zijn vandaag 1e en morgen 2e paasdag ook open.

 


25 maart 2018

Verkocht!

Dit is onze eerste verkoop van een schilderij. Kun je geloven dat we blij zijn?

Het is mogelijk dat de koop niet doorgaat als het niet zo goed staat. We hopen er het beste van. Nagekomen bericht. Nagekomen bericht: Ruim een week later is de koop doorgegaan.

 


22 maart 2018

Zin in...

Het is donderdag en we gaan voor het eerst deze week weer open. Alles hangt recht, de verlichting van LED-spotjes is goed gericht, maar bijna alle verlichting gaat aan in de strijd tegen het daglicht. 
Laat de klanten maar komen!

 


10 maart 2018

Branding

Er komen best veel bezoekers, elke dag dat we open zijn. Bepaalde schilderijen vallen daarbij op, zo ook het bijna twee meter lange werk 'Branding'. (Hier is een deel ervan afgebeeld.) Iemand zei: "Deze golven komt echt op je af. Is het soms nat hier op de vloer?" Iemand anders: "Deze branding lijkt zo echt. Je hoort het gebulder bijna." 


4 maart 2018

Yewel doet mee aan de Zierikzeese Kunstroute

De kunstroute in het Havenkwartier van Zierikzee, iedere eerste zondag van de maand 13:00 tot 17:00, telt enkele nieuwe deelnemers. Andere 'nieuweling' is Galerie Kos (Verrenieuwstraat 32). Trouwe deelnemers zijn Het Paddenhuis (Korte Groendal 13, schilderijen), Saskia Eggink (Sint Jakobsstraat 1, etstechniek en vintage), Schilderclub Tussen de Havens in het Sint Jakobshofje (Sint Domusstraat 51, schilderijen), Galerie BuB-Art (Sint Domusstraat 58, landschaps- en voedselfotografie). Het Cameramuseum (Visstraat 12) is ook geopend.


1 maart 2018

Zierikzee in de sneeuw

Op de ezel voor het raam, een belangrijke plek in onze galerie. Hier staat je kunst echt in de etalage. Hier drukken mensen hun neus tegen het glas. Hier kijkt zelfs de haastige passant even naar. Dit schilderij van Annemarie Verkaart past op deze plek op dit moment, terwijl de Russische Beer rondwaart. De gevoelstemperatuur is min tien graden. Iedereen heeft een dikke jas aan en een muts op. Dit doek toont Zierikzee in de sneeuw. Vanmorgen zei een bezoeker (die hier later dit jaar zelf gaat exposeren): "De compositie is goed, met een beweging naar links, voorbij het stadje, richting wolken. Zierikzee staat in het licht, rustig alsof het altijd zo geweest is." Het heeft een mooie maat voor een kleiner huis, past goed op een witte muur. Zonder lijst. De schildering loopt door op de zijkanten. Het is er nog.


22 februari 2018

Genieten van kunst in de huiskamer van Yolande en Luuk

Provinciale Zeeuwse Courant PZC, Esme Soesman

ZIERIKZEE - Alsof je een droom binnenstapt. Waar werk en wonen, eeuwenoud en eigentijds optimaal worden gecombineerd. Donderdag openden Luuk van der Werf en Yolande Paling hun huiskamergalerie YEWEL aan Havenpark 29 in Zierikzee.
Met schilderijen aan de muur van Sil van Mil en werk van drie van haar leerlingen Annemarie Verkaart, Marijke van Keulen en Yvonne van Oosterhout. Paling, dierenarts en edelsmid van beroep, heeft haar atelier achterin de meterslange ruimte. Ook haar sieraden, alle eigen ontwerp, zijn ter plekke te koop.
Elke drie maanden wordt de expositie in YEWEL vernieuwd. Kunstenaars kunnen zich melden.


17 februari 2018
Vernissage

Op deze zaterdag vanaf 15 uur openden we onze eerste expositie. De kunstenaars waren er met familie en vrienden en nog wat genodigden, totaal ongeveer 40 man. Er was veel waardering voor het resultaat van de verbouwing en natuurlijk voor de getoonde kunst. Iedereen genoot vooral van de hapjes die de schilders meebrachten. Deze vier en edelsmid-gastvrouw Yolande vertelden iets over hun werk. De drank en leuke ontmoetingen maakten het tot een gezellig, informeel feestje.
Nu in onze galerie tot eind april: Zeeuwse schilderijen van Sil van Mil en drie van haar leerlingen. Iedere 3 maanden is er een nieuwe collectie. 

 


16 februari 2018

Uithangbord opgehangen

24 januari 2018

Het uithangbord is aangekomen. Het zit nog in noppenfolie. Dat bord gaan we binnenkort buiten ophangen tussen beugels die vorige eigenaar er al had. Het drukwerk-op-papier komt morgen. En in de komende week komen de eerste schilderijen. Als het zover is, zouden we de deur eens een paar uur open kunnen zetten, gewoon om eens te voelen hoe dat is. Stel je voor als we dan iets verkopen nog vóór de opening! Ik bedoel vóór de vernissage...

 


Begin januari 2018

We hebben plannen

Wie vanaf de straat bij ons huis naar binnen kijkt, ziet links een 17 meter lange muur. Op die muur komen de schilderijen. Professionele verlichting is met eigen handen aangebracht.

Het plan is om met de voorjaarsvakantie midden februari een galerie te openen met 'Zeeland Art', schilderijen van plaatselijke thema's en met sieraden van Yolande. Die zullen dan te koop zijn voor hele redelijke prijzen.

 


17 juni 2017

Housewarming

Anderhalf jaar lang hebben we verbouwd, meest met eigen handen... Wat een werk! Ons feestje was gezellig en dat met heerlijk weer. Vanaf dit moment kunnen we gaan denken over volgende activiteiten. We hebben de handen weer vrij.