9 maart 2020

de god van de zee

 

Galerie Yewel ontdekt lokale kunstenaar

Yewel exposeert schilderijen van Ad de Keijzer, die al zijn leven lang woont en werkt in Zierikzee. En daar put hij zijn inspiratie uit: Schouwen-Duiveland en vooral Zierikzee. In veel van zijn voorstellingen komt het eiland en de stad voor, vaak met een boodschap of een verhaal.

Ad is hier in 1954 geboren en hij woont er nog steeds. In 1972 maakte hij kennis met het werk van Carel Willink, die een vreemde stille wereld neerzette, met zware luchten en eenzame beelden. Later ontdekte hij de Belgische schilder Paul Delvaux, vervreemdend werk met dromerige vrouwen en skeletten.

Ad plaatst de Gasthuiskerk in Zierikzee met De Beuze als 17e-eeuwse markthal zo dat je vanuit De Beuze die naar De Beuze kijkt. Ad vindt dat de mensen eens beter naar zichzelf zouden moeten kijken. Daarbij staat het gebouw in het water, net zoals in het schilderij van Neptunis, 'de god van de zee', op de torenspits van het Stadhuismuseum. De schilder vindt dit een willoze god, die niet anders kan dan met alle winden mee draaien. In het schilderij Dijkbewaking zien we een ouderwetse periscoop met een groot oog erin tussen de basaltblokken van de dijk, even buiten de stad. Aan de horizon staat de Zeelandbrug.

De doeken en panelen zijn natuurgetrouw geschilderd en mooi ingelijst, vaak met een gouden bies erin verwerkt. De solo-expositie van Ad de Keijzer is nog tot eind maart. Daarna blijft hij als vaste kunstenaar bij galerie Yewel.

 

 

Wil je reageren? Mail.