KUNSTNIEUWS.

 

For English use:  Google translate 

Magazine over kunstenaars en exposities. Wil je dit in je mailbox? Ontvang  KUNSTNIEUWS. Gratis!


20 maart 2020

Vrijheid

Het is een gekke tijd met beperkte vrijheid. Wij zijn veel thuis; onze galerie is tot nader alleen open op afspraak. 

De man in het schilderij 'Landingsplaats' van Ad de Keijzer loopt extreem hoog in de lucht op een wankele kabel. Hij vertrouwt op de stok waarmee hij zich in evenwicht houdt. Ik stel me voor dat ik dit zou doen. Dat waagstuk uithalen, zo veel ruimte om je heen, dat voelt als vrijheid! 

De kunstenaar verwijst naar het bestaan. Als je denkt dat je alles voor elkaar hebt, dat je leven in evenwicht is, kan dat ineens verstoord worden. Als een vogel of een virus op landt bijvoorbeeld.

We leven behoorlijk in vrijheid, behalve nu even in deze gekke tijd. We mogen minder. Voor velen is het leven rustiger. Ik weet niet hoe dat met u is, maar ik kijk nu iets anders naar mijn interieur, wat intenser naar de kunst om mijn heen. Het schilderij Landingsplaats hangt bij ons boven de tv en ik geniet van de ruimte die het voorstelt, de rust én de spanning die de situatie uitstraalt. De duizelingwekkend diepte, de beweging van de vogel, de schrik van de man.

We werken nu dus even alleen op afspraak. Maar via yewel.nl zijn we 24/7 open, zoals al weer een tijdje.


9 maart 2020

Galerie Yewel ontdekt lokale kunstenaar

Yewel exposeert schilderijen van Ad de Keijzer, die al zijn leven lang woont en werkt in Zierikzee. En daar put hij zijn inspiratie uit: Schouwen-Duiveland en vooral Zierikzee. In veel van zijn voorstellingen komt het eiland en de stad voor, vaak met een boodschap of een verhaal.

Ad is hier in 1954 geboren en hij woont er nog steeds. In 1972 maakte hij kennis met het werk van Carel Willink, die een vreemde stille wereld neerzette, met zware luchten en eenzame beelden. Later ontdekte hij de Belgische schilder Paul Delvaux, vervreemdend werk met dromerige vrouwen en skeletten.

Ad plaatst de Gasthuiskerk in Zierikzee met De Beuze als 17e-eeuwse markthal zo dat je vanuit De Beuze naar De Beuze kijkt. Ad vindt dat de mensen, eens beter naar zichzelf zouden moeten kijken. Daarbij staat het gebouw in het water, net zoals in het schilderij van Neptunis, 'de god van de zee', op de torenspits van het Stadhuismuseum. De schilder vind dit een willoze god, die niet anders kan dan met alle winden mee draaien. In het schilderij Dijkbewaking zien we een ouderwetse periscoop met een groot oog erin tussen de basaltblokken van de dijk, even buiten de stad. Aan de horizon staat de Zeelandbrug.

De doeken en panelen zijn natuurgetrouw geschilderd en mooi ingelijst, vaak met een gouden bies erin verwerkt. De solo-expositie van Ad de Keijzer is nog tot eind maart. Daarna blijft hij als vaste kunstenaar bij galerie Yewel.

 

Vaste kunstenaars bij Yewel zijn ook de edelsmeden Yolande Paling die sieraden maakt in de galerie en de in 2014 overleden Zierikzeeënaar Bob Maase. Bob werkte heel strak met zilver, met een tijdloos sieraad als resultaat.


25 februari 2020

schilderij Streetdans, Ad de Keijzer

 

UITNODIGING
Zondag aanstaande 1 maart 13:00 - 17:00 uur. Je bent meer dan welkom. Geniet van de bijzondere Zeeuwse schilderijen en van unieke sieraden. Daarna elke donderdag, vrijdag en zaterdag 13:00 - 17:00 uur.

Zierikzeese kunst
In dit schilderij 'Streetdans' zie je de Bagijnestraat in Zierikzee. Deze foto is gemaakt in het atelier van de kunstenaar, toont het schilderij inclusief de lijst. Ad maakt een compleet, mooi product: het schilderij met de lijst, zwart met gouden bies.

Ad is in deze straat opgegroeid. Zo te zien heeft hij het naar zijn zin gehad. Het huis waar gedanst wordt, was vroeger een smederij. Het was er in alle eenvoud gezellig toen in die straat. Het dansen staat model voor de gelukkige jeugd van Ad. 

Ad de Keijzer werkt en woont al zijn leven lang in Zierikzee. En daar put hij zijn inspiratie uit: het eiland Schouwen-Duiveland en in het bijzonder de stad Zierikzee. In veel van zijn voorstellingen komt het eiland en de stad voor, vaak met een boodschap of een verhaal.

ketting 'Mikado', Yolande Paling

Een bijzonder sieraad
Met 'Mikado' om je hals, draag je iets bijzonders. Het zijn buisjes van zilver in een asymmetrisch patroon, aan een ketting van zilveren balletjes. Dit sieraad is uniek, zoals meer werk van Yolande. Ze heeft er maar één van gemaakt. Dit ligt in onze etalage, het is van buiten te zien.