Für Deutsch verwenden Sie: google translate NL-D
For English use: google translate NL-E 

 

Over onze exposities, Zeeuwse kunst en zo: KUNSTNIEUWS. Blijf op de hoogte. Wil je deze blog als mail?  >>>

 

30 augustus 2019

Henrian Selten 

Impressies uit IJsland, abstracte landschappen
Vanaf vandaag (aanstaande zondag ook) tot zaterdag 21 september 17:00 hebben we deze solo-expositie. 

Bij de eerste aanblik heb je geen idee waar je naar kijkt. En daarom blijft een doek van Henrian lang boeien. Haar inspiratiebron vindt zij in haar directe omgeving en op haar reizen, bij dit werk vooral uit IJsland en Schotland. De basis is 'monotype', een techniek van tekenen op de achterkant van het vooraf geprepareerde doek. De voorkant ligt daarbij op drukinkt. De structuur van het doek bepaalt mede hoe de lijnen worden. Daarna schildert Henrian met olieverf, neemt ze afstand, kijkt ze weer en maakt ze keuzes totdat uiteindelijk een beeld ontstaat dat in balans is en dat goed voelt. 

11 juni 2019

Kunstschouw

We gaan tijdens de Kunstschouw open , dat is 15 t/m 23 juni 2019 van 12:00 tot 17:00 uur. Ontmoet dan bij ons de kunstenaars en hun hedendaagse, actuele kunst Ingrid Stassen, Jan Degenaar en Maartje van den Noort.

De Kunstschouw biedt een platform voor zowel gevestigde kunstenaars als aanstormend talent. Zo’n 200 kunstenaars zijn beurtelings zelf aanwezig om uw vragen te beantwoorden.
Actuele kunst, experimentele installaties en performances, fotografie, computer- en videokunst maar ook de meer gevestigde kunstvormen zoals o.a. keramiek, schilder- en beeldhouwkunst combineren op spannende wijze met authentiek Zeeuwse locaties zoals oude kerkjes, boerenschuren, hofstedes, een graanmolen, villa’s en tuinen, verspreid over een 12-tal dorpen maar ook historische sites, bos en strand.

Galerie Yewel in Zierikzee valt net buiten het gebied van de Kunstschouw. Toch zijn wij alle Kunstschouw-dagen open.

6 juni 2019

Onze openingstijden wijken af. 

De komende maanden hebben we gewijzigde openingstijden. Zie daarvoor onze Agenda.

 

Ingrid Stassen

Tot 13 juli exposeert zij met schilderijen: Kleurrijke, geabstraheerde landschappen.  Met haar werk roept zij bij de kijker graag blijmoedigheid, kracht en optimisme op. Ingrid volgde haar opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag, de stad waar ze ook werkt en woont. Plannen heeft zij genoeg en dat is vooral doorgaan. In de eerste helft van 2019 exposeert zij, behalve in Den Haag, ook onder meer in Hamburg, Weert, Roggel en Amsterdam.

 

21 mei 2019

Jan Degenaar

Jan heeft zijn schilderijen bij ons afgeleverd. Ze zijn bij Galerie Yewel te zien en te koop tot 13 juli 17 uur. Vlot geschilderd en met Zeeuwse onderwerpen zoals klederdracht, meeuwen, schepen op zee en onze traditie Straô rieë. En mode natuurlijk, als een ode aan een leven lang mode tekenen en schilderen zoals Jan dat gedaan heeft.

Deze schilderijen (olieverf op doek in baklijst) komen mooi uit in onze galerie tevens woonkamer, vindt Jan. Ik denk meer aan jou beste lezer, hoe deze kunst thuis zal bevallen. 

 

30 april 2019

Hyperrealische Zeeuwse stranden.
Vrijdag aanstaande 3 mei 13:00 - 17:00 uur
Havenpark 29
4301 JG Zierikzee
Het zijn de prachtige uitgestrekte stranden en de imposante, grootse luchten van Zoutelande, die een diepe indruk op mij nalieten en mij inspireerden. Vic Noordmann geeft dit alles weer, zo goed dat het meer echt lijkt dan de werkelijkheid. Bij ons te zien tot 1 juni 2019

29 april 2019

Ons huis in Binnenstebuiten

Zie https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/oude-bediendenwoning-zierikzee. Veel mensen hadden gezegd: "Wat een leuk huis, echt iets voor BinnensteBuiten". We hebben een mailtje gestuurd, de hoofdredacteur kwam op bezoek en enkele weken later een cameraman, een geluidsman en de regisseur een hele dag. Weer enkele weken later was de uitzending. Wij zijn er heel blij mee!

schilderij van Hanneke Luttikhuis: ‘Het meer’

12 april 2019

Hanneke Luttikhuis

Tot 11 mei hebben we schilderijen van deze kunstenaar, die de Academie voor Realistische Kunst gevolgd heeft, onder de titel 'Rust en ruimte, landschappen'.

In een doek van Hanneke overheerst één kleur. Ze neemt de ruimte en vaak is er iets te zien dat ogenschijnlijk klein is, omdat het ver weg is. Het werk van Hanneke staat voor beweging en verstilling, dreiging en verandering, rust en ruimte. 

schilderij van Frans Hage: ' Uitloopdijk bij Colijnsplaat, 2018 '

15 maart 2019

Frans Hage

Zaterdag 23 maart is de feestelijke start van de expositie 'Het Zeeuwse landschap' van kunstschilder Frans Hage. De serie Pasteltekeningen is vooral in de omgeving van Colijnsplaat tot stand gekomen. De Oosterschelde neemt er een dominante plaats in. De sfeer van de Schelde is afwisselend dreigend en liefelijk. De landschappen met hun dijken en inlagen manifesteren zich mede door het warme weer van de zomer 2018 in kleuren die doen denken aan gloeiende herfsttinten.

Zaterdag 23 maart dus, vanaf 15 uur een vernissage exclusief voor lezers van KUNSTNIEUWS. Dus, neem gerust iemand mee, die zich hier vooraf opgeeft voor KUNSTNIEUWS. 

 

foto: voorpagina van het nieuwste Museumtijdschrift

15 maart 2019

Tentoonstellingsagenda

Er is een handige expo-index van kunst in Nederland. We zijn zeer vereerd dat we in een bijlage komen van het mooie maandblad Museumtijdschrift: de Tentoonstellingsagenda, op internet en als boekje om mee te nemen. Ook op de smartphone te zien in de bijbehorende app. Handig voor de kunstliefhebber onderweg in Nederland.

Na Ena van Bockel Rivera en Inge de Groot komen tot de zomer de kunstenaars: Frans Hage, Hanneke Luttikhuis, Vic Noordmann, Jan Degenaar en Ingrid Stassen in onze galerie. Leuk! Het staat allemaal uitgebreid in onze Agenda.

 

 

Foto: Inge de Groot met haar schilderij ‘De Noordzee komt binnen’

26 februari 2019

De Noordzee komt binnen

Het is ons gelukt een schilderij van Inge de Groot in onze galerie te krijgen! Hierop komt de Noordzee binnen. Zo laat dit paneel met olieverf en acryl zien hoe licht in een golf komt...

Als klein kind al was ze gek op alles wat met de zee te maken heeft. Eigenlijk niet verwonderlijk met een vader die walvisvaarder op de Willem Barendsz en een overgrootvader die vuurtorenwachter was op de Brandaris.

Echte eilanders! Als er iemand is die weet hoe de zee eruit ziet, is het Inge. De zee en het jutten zit gewoon in haar bloed.

 

 

foto: Chris Braat van Galerie Het Nieuwe Burgerweeshuis met een beeld van zijn vader Ad Braat

26 februari 2019

Kunstroute Zierikzee
Zondag aanstaande 3 maart wordt de Kunstroute in het Havenkwartier van Zierikzee gehouden. Iedere eerste zondag van de maand maart - oktober van 13:00 tot 17:00 uur staat de deur open bij de volgende locaties:
Galerie Het Nieuwe Burgerweeshuis, Poststraat 45 met bronzen beelden in huis en tuin.
Charlotte Beunders, Korte Groendal 16 met grafische techniek en olieverf, geïnspireerd door duikervaringen.
Saskia Eggink, Sint Jacobsstraat 1 met etstechniek en vintage.
Schilderclub Tussen de Havens in het Sint Jacobshofje, Sint Domusstraat 51-53 met schilderijen en beeldende kunst.
Galerie YEWEL, Havenpark 29 met unieke sieraden en meest Zeeuwse kunst.
Galerie BuB-Art, Sint Domusstraat 58 met landschaps- en voedselfotografie en schilderijen.

Uitgelicht: Galerie Het Nieuwe Burgerweeshuis
In de jaren ‘60 woonden er in het Burgerweeshuis geen wezen meer. De succesvolle beeldhouwer Ad Braat huurde het huis. Hij woonde en werkte er met zijn partner Tessa die keramiek maakte.
Regelmatig belden er mensen aan omdat ze ‘de stijlkamer’ wilden zien. In het huurcontract stond de verplichting om deze kamer, de regentenkamer, aan de mensen te tonen. Ad ging de kamer maar ook zijn bronzen beelden en de schalen en vazen van Tessa laten zien. In 1963 ging Ad ging naar het Rijksmuseum voor een bruikleen van oude meesters om te tonen in de zomermaanden aan de Zeeuwen. In latere jaren toonde hij zijn eigen werk en van andere kunstenaars aangevuld met klein antiek. In de hoogtijdagen exposeerden 40 kunstenaars in het Burgerweeshuis.
Na hun overlijden ging de huurbetaling door en bleef alles in het huis staan. In 2015 trok zoon Chris Braat en zijn vrouw Theresia Koelewijn in het pand. Ze hebben flink opgeruimd maar de karakteristieke sfeer in het interieur is behouden gebleven.
Ad Braat creëerde bekende beelden zoals het Rampmonument bij de Noordhavenpoort en het beeld van dokter Baster op het Havenpark. Ook landelijk bekende beelden zijn van zijn hand, zoals ‘de winkelende vrouw’ voor Ahold die nog altijd in het hoofdkantoor in Zaandam staat. Zijn eigen vrouw Tessa stond hier model voor, zoals ze regelmatig thuis kwam met twee gevulde tassen. Je kunt een klein model van ‘de winkelende vrouw’ bekijken in Galerie Het Nieuwe Burgerweeshuis.

 

Foto: Luuk van der Werf bij een paar van de trekpaarden van Ena van Bockel Rivera in de woonkamer annex galerie en atelier.
© Marieke Mandemaker

7 februari 2019

Trekpaarden aan de muur

Voor dit jaar staat er weer ZEELAND ART op het programma, maar ook andere en meer gedurfde kunst zoals abstracte landschappen. We staan in de krant, de Provincale Zeeuwse Courant PZC met een artikel over de nieuwe expositie:

Trekpaarden aan de muur, als opwarmer voor de strao

Met het weer kan het nog alle kanten op, maar paarden en berijders staan al te trappelen. Zaterdag opent het straoseizoen op Schouwen-Duiveland met de strao in Renesse. Wie alvast in paardensferen wil komen, kan vanaf vrijdag terecht in galerie Yewel in Zierikzee. Daar zijn tot 17 maart studies en schilderijen met trekpaarden van Ena van Bockel Rivera te zien.

Wereldreiziger Van Bockel Rivera, die in Brouwershaven haar thuishonk heeft, is vaker in de weer met traditionele thema’s. Vaak ook met een religieus tintje, als gevolg van haar Puerto Ricaanse achtergrond. Door een opdracht ging ze met trekpaarden aan de slag. Daarbij liet ze zich onder meer inspireren door de strao zoals op één van de doeken, met daarop traditionele elementen als de witte broeken en versierselen aan de paarden, bij Yewel is te zien.

Goed getimed door Luuk van der Werf van de huiskamergalerie aan het Havenpark. Het eeuwenoude strao-rieen, waarbij paarden na de winter hun benen wassen in zee, zorgt jaarlijks voor een hoop deelnemers en kijkers in zes dorpen op Schouwen-Duiveland. Wekenlang zijn mensen in de ban van de vorig jaar tot immaterieel erfgoed bekroonde traditie.

Van der Werf zoekt altijd naar werk met een sterk Zeeuwse connectie. De komende twee weken worden de trekpaarden gecombineerd met schilderijen van Eva Kruis uit Lelystad, die zich tijdens een verblijf in Den Osse liet inspireren door het Grevelingenmeer. Verder vindt een doorlopende expositie plaats van de sieraden van Yolande Paling, partner van Van der Werf. De twee hebben de woonkamer van hun monumentale huis ook als atelier en galerie in gebruik. Yewel is elke vrijdag en zaterdag geopend.                              Esme Soesman

Zie ook https://www.pzc.nl/schouwen-duiveland/trekpaarden-aan-de-muur-als-opwarmer-voor-de-strao~a0e6076e/