2 oktober 2020

 

UITNODIGING

Opening van de tentoonstelling van Anke Wijnia, dit weekend dus vandaag, morgen en zondag 13:00 - 17:00 uur in onze galerie.
Het is hier veilig, met maximaal drie bezoekers en dan is er volop ruimte om afstand te houden.

Modellen in het water.
Anke Wijnia woont in Dokkum, niet ver van de Waddenzee. Voor haar schilderijen hebben modellen daar naakt in de modder gelegen. Het resultaat is een serie schilderijen die in vele opzichten iets te raden overlaat. Met gevoel voor emotie is de vrouw afgebeeld in een waterig decor dat aan de zee doet denken. Groot zijn ze, enkele meer dan levensgroot. Maar er zijn ook kleine, voor kleine prijsjes.

Alsof het model verbonden is met de aarde, zo uit het slik getrokken is ... als of zij zichzelf in een serene rust totaal overgeeft aan het water, haar natuurlijke omgeving.
Met haar emotie weet zij het model te verbinden met een landschappelijke ervaring, hiervoor gebruikt zij haar eigen pure lichamelijke ervaring.
Tijdens het schilderproces is Anke dicht bij zichzelf en ervaart zij puur het moment. Het hectische leven van alle dag, de beslommeringen, het moeten en het zorgen voor laat zij los in haar eigen wereld van het creëren op het doek.

“Dichter bij mezelf dan dat kan ik niet zijn”.

Deze vertaling vindt zij in het wad, het aardse, het fysieke, het gevoelsmatige, de verbinding met de natuur. Alsof zij een weerspiegeling van zichzelf op het doek heeft weten te vertalen.
Anke neemt u graag mee in haar wereld op het wad en in het water.