Over ons

Yolande Paling

Vele jaren heb ik als dierenarts gewerkt en nu als edelsmid. Het verband tussen deze beroepen is voor mij heel duidelijk. Onze liefde inspireerde me tot het edelsmeden. Toen we wilden gaan trouwen en onze ringen gingen uitzoeken, vond ik het wereldje van het edelsmeden zo leuk, dat ik de opleiding volgde en als edelsmid begon.

Het is allebei soms heel klein werken. Bijvoorbeeld, het opereren van een kat of het zetten van bloemblaadjes rond het bloemhartje. Dat is beide heel klein. Concentratie is vooral nodig bij solderen. Dan kan iedereen het beste even stil zijn. 
Yolande ontwerpt en maakt bijzondere sieraden in eigen atelier achterin de galerie. Er zijn strakke stoere ontwerpen. Er zijn realistische organische vormen ontleend aan de natuur. Yolande exposeert altijd in onze galerie. Zie ook Yolande's sieraden.

 

 

Luuk van der Werf

Als kind zat ik al vaak te tekenen, later als bouwkundig tekenaar, ook visuele presentaties met gebouwen maar ook mensen, auto's, bomen en altijd ergens een fiets. Al snel bleef de tekenpen liggen en ging ik naar opdrachtgever, gemeente en bouwbedrijf om te zorgen dat er zou komen wat de klant wilde. De verbouwing van dit huis is zelf ontworpen en grotendeels zelf uitgevoerd. 

Kunst zoeken, kunstenaars bezoeken en het eens worden over wat er allemaal moet gebeuren, daar houd ik van. Het gaat steeds meer in de richting van kunstenaars begeleiden naar ook zelf meer verkopen. Schrijven, in deze website, in de media, vind ik allemaal leuk.

Galerie, huis en atelier in één

Onze woning hebben we grotendeels zelf verbouwd, dit alles naar eigen ontwerp. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland is het een rijksmonument en in 1650 gebouwd. Rond 1750 is het verbouwd tot dienstwoning, behorende bij het buurhuis. Daarbij is toen al eeuwenoud materiaal gebruikt: middeleeuwse stenen, de zogenaamde ‘Zeeuwse moppen’. Onze voordeur en gang zijn rond 1750 in het buurhuis gemaakt, met de nieuwbouw daarvan. Deze dienstwoning was waarschijnlijk voor de koetsier en de dienstmeid van de dokter. In de voorkamer had hij misschien zijn spreekkamer of een winterkamer.

Met een warmtepomp, inductiekolen en, zuinige LED-verlichting is dit huis van het gas af, 'all-electric'. Dit alles wordt gevoed met groene stroom die op ons eiland-deel Schouwen wordt opgewekt. Zo functioneert dit oude huis klimaat-neutraal. 

Met de verbouwing is een lichte, ruime woonkamer ontstaan met de oorspronkelijke plafonds en muren in het zicht. Er zijn met oud hout uit dit huis komend nieuwe delen gemaakt. Binnenkomend is de 17 meter lange muur aan de linkerkant de galerie. Verder is het van voor naar achter: de eetkamer, de keuken, de zitkamer, de open trap en tenslotte het sieraden-atelier.

 

 

            Klik op een afbeelding voor vergroting.